Styr på pas, valuta og betalingskort til ferien?

Inden vi får set os om, er det sommerferietid, og du ved sandsynligvis allerede, om du skal nyde det danske sommervejr hjemme på terrassen, eller om du skal en tur til udlandet. Men er du også i god tid med at have styr på familiens pas og betalingskort?

Med et Visa/Dankort kan du højst købe for 25.000 kroner pr. 30 dage i udlandet – inklusive automathævninger. Det lyder umiddelbart af meget, men har du kort tid inden rejsen betalt flyrejse og hotelophold med kortet på en udenlandsk hjemmeside, kan en almindelig familieferie godt støde mod kortets loft. Sker det, kan du ikke gennemføre flere betalinger eller hæve penge. Vi anbefaler derfor et Mastercard kreditkort som supplement. Både Mastercard og VISA/Dankort er designet til at blive brugt i udlandet, men du kan komme ud for, at visse betalingssteder sværger til VISA-kort, andre til Mastercard. Det er derfor en fordel at have begge dele med, hvis du skal til udlandet. Er du uheldig at miste det ene, har du også det andet som backup.

Det er en træls start på ferien at stå i lufthavnen og ikke kunne få familiens lejebil udleveret. Skal du leje bil i udlandet, skal du derfor være opmærksom på, at biludlejningsfirmaerne ofte kræver, at du betaler billejen med et internationalt kreditkort. Det har vi set eksempler på i både Europa og USA. Dit VISA/Dankort er IKKE et kreditkort, men et debitkort. Det betyder, at hver gang, du bruger VISA/Dankortet, bliver beløbet hævet kort tid efter på den tilknyttede konto. Det gælder ikke for et kreditkort – her bliver beløbene typisk hævet en gang om måneden, og det er sådan et kort, flere af udlejningsfirmaer gerne vil have, at du bruger. Det kan for eksempel være et Mastercard kreditkort (ikke Mastercard Debit).

Alle Mastercard kreditkort har desuden den fordel, at de automatisk har tilknyttet en rejseforsikring, der sikrer dig hjælp i udlandet, hvis uheldet skulle være ude. Bemærk, at rejseforsikringen ved Mastercard Standard kun gælder, når rejsen er betalt med kortet − og at forsikringen her kun dækker dig, der ejer kortet. Med Mastercard Guld og Platinum dækker rejseforsikringen hele din familie, og rejsen behøver ikke være købt med kortet. Tjek altid, hvordan du er dækket, inden du letter – og om det dækker dine behov.

Det skader heller ikke at have lidt kontanter på lommen. I flere danske hæveautomater kan du hæve euro (op til et vist beløb) inden ferien, og i bankerne kan du bestille valuta inden ferien. Men ligesom der kan gå op til fire uger fra bestilling til modtagelse af et ekstra betalingskort, kan der være op til nogle ugers ventetid på bestilt valuta.

Husk også i god tid at tjekke udløbsdatoen på både voksne og børns pas. Normalt tager det 11-15 hverdage at få et nyt pas. Når du fornyer dit pas, får du et nyt pasnummer. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom, hvis du har købt flybilletter og oplyst dit gamle pasnummer. I det tilfælde kan billetterne være ugyldige, og du bør derfor kontakte dit flyselskab, så de kan få det rettet.

Skal du rejse i længere tid, så tjek også lige udløbstiden på dit betalingskort.