Har du styr på reglerne for de nye el-løbehjul?

Elektriske løbehjul er et hit – ikke mindst som gave til årets konfirmander. Men ved du hvilke krav, et el-løbehjul skal overholde, og om forsikringen dækker, hvis du kører galt eller skader andre? Få overblik over reglerne, så du kan rulle sikkert ud i sommeren.

De nye el-løbehjul blev tilladt fra januar 2019. Men flere af el-løbehjulene i de danske butikker overholder ikke reglerne for at køre på vejene. De færreste af os ved, hvordan vi er dækket, hvis det går galt – og det kan desværre blive rigtig dyrt. Vi har derfor spurgt vores produktspecialist Cecilie Vilsund fra Privatsikring, hvad vi skal være særlig opmærksom på.

Forsikringen dækker kun, hvis du kører lovligt
”Først og fremmest dækker forsikringen kun, hvis du overholder reglerne – både til selve el-løbehjulet og din kørsel. Med stor sandsynlighed kan du komme til selv at betale, også selvom du har den rigtige forsikring,” fortæller Cecilie.

”Konfirmander er typisk under 15 år og må derfor slet ikke køre på el-løbehjul. Gør de det alligevel, er de hverken dækket af forsikringen, hvis de kommer til skade eller skader andre ting eller personer”.

Tjek reglerne, før du køber
”Det er altid dig, der skal sørge for, at el-løbehjulet overholder reglerne. Men det kan du ikke være sikker på, at det gør, bare fordi har købt det i en dansk butik. Det har vi desværre set eksempler på”.

”Flere af løbehjulene i butikkerne overholder ikke lovgivningen”

 

Krav om forsikring på eget el-løbehjul
”Kører du på dit eget el-løbehjul, er det din ansvarsforsikring, der dækker, hvis du skader andre personer og deres ting. Vær dog opmærksom på at ansvarsforsikringen ikke dækker føreren af løbehjulet. Her skal du have en ulykkesforsikring. Ellers får du ingen erstatning, hvis du fx bliver invalideret og har brug for støtte eller genoptræning,” fortæller Cecilie og sender en kærlig opfordring til alle om at huske cykelhjelmen.

Spørg dit forsikringsselskab
”Det er forskelligt, hvordan forsikringsselskaberne dækker,” uddyber Cecilie. ”Så det bedste råd er at tage fat i sit forsikringsselskab. Det er fx sådan hos os i Privatsikring, at ansvarsforsikringen er del af indboforsikringen og dækker, hvis du fx kommer til at ridse en bil eller kører ind i nogen. Kommer du selv til skade, er det ulykkesforsikringen, du skal have fat i”.

”Hos os er du dækket af din indbo- og ulykkesforsikring. Men spørg altid”

Når du lejer et el-løbehjul
”Hopper du på et af de mange el-løbehjul, der bliver udlejet i de store byer, er det derimod udlejerne, der skal have en ansvarsforsikring, der dækker, hvis du kommer til at skade andre mennesker eller deres ting. Det er derimod dit ansvar at kunne vise dokumentation for, at udlejeren har ansvarsforsikringen i orden. Tjek eventuelt at det at det står på deres website eller app,” slutter Cecilie.

”Lejer du et el-løbehjul, skal du kunne vise, at udlejeren er forsikret”

Hvor farligt er det egentlig?
Herhjemme har vi heldigvis ikke set alvorlige ulykker endnu. Det skyldes desværre nok mest, at el-løbehjulene kun har været tilladte siden januar 2019. Ser vi på USA, hvor elløbehjulene har været tilladte siden 2017, er mere end 1.500 personer indtil videre blevet behandlet for skader eller dræbt under kørsel på dem.

Krav til el-løbehjul i trafikken
• Det må højest kunne køre 20 km/t – ellers er det IKKE tilladt.
• Der må ikke være sæde på el-løbehjulet.
• Det skal være CE-mærket.
• Det må højst veje 25 kg og være under 2 m langt og 70 cm bredt.
• Du skal have en hvid lygte foran og en rød lygte bagpå, der kan ses mindst 300 m væk.
• Der skal være rød refleks bagpå, hvid refleks foran og gule eller hvide reflekser på siderne.

De vigtigste regler, når du kører på el-løbehjul
• Du skal være mindst 15 år eller følges med en voksen.
• Følg trafikreglerne for cykler og kør på cykelstien hvis der er en.
• Der må ikke være mere end én på løbehjulet.
• Du må ikke være påvirket eller have en promille over 0,5 %.
• Du skal køre med lys på hele døgnet.